Síguenos en:

Perfilant un poble

Joan Miquel Ahís Blasco. Les infinites combinacions de l’skyline de Vilafamés 

Si bé la calma no és la qualitat quotidiana de Joan Miquel Ahís, quan el fotògraf planta la càmera davant d’un tema, s’arma d’una paciència infinita i –com el caçador d’aveall– espera el que calga fins que aparega allò que desitja captar dins de l’espillera, dins del quadre. L’objecte a fotografiar és sempre el mateix, l’skyline de Vilafamés, conformat per quatre torres: la del Batle, la del Campanar, la de Gómez i la del Castell. Quatre miradors mirats i repetidament retratats per Ahís. L’altre element emblemàtic que sol introduir de fons és la figura cònica –i icònica– del Penyagolosa. Però el caçador d’imatges no es limita a enquadrar l’objecte sinó que espera pacient fins que els rajos del sol matiner, filtrats pels núvols i les boires que l’entrebanquen, pinten la pedra rogenca amb el to i la intensitat més oportuna. Els núvols i les boires són còmplices necessaris per a tapar o destapar determinades parts de l’enquadrament o per a filtrar la llum natural. La combinació d’aquests elements produeix un nombre infinit de combinacions, de les quals, aquesta exposició és només una petita mostra. 

Les fotografies d’Ahís tenen una clara influència de la fotografia pictorialista del segle XIX, un pictorialisme sense intervenció aparent, naturalitzat, pròxim als paisatges romàntics envoltats d’elements atmosfèrics que desdibuixen una part del quadre i el revesteixen d’una pàtina nostàlgica i intemporal.

Longi Gil Puértolas


El poder dels museus recau sobre la seua força transformadora, i d’això en sap molt el Museu de Vilafamés, que en aquestos dies compleix 50 anys. En mig segle de vida, el Museu ha contribuït a perfilar Vilafamés, i Vilafamés, sense cap dubte, ha perfilat el Museu. Cap dels dos seria com és sense l’altre.

I són perfils també els que ens mostra Joan Miquel Ahís en aquesta exposició, perfils d’un poble que es reconeix per la seua silueta única, de torres alteroses y cases amb ànima. El fotògraf en sap molt d’aquest paisatge, i en aquesta exposició ens mostra eixe poble, el seu poble, que va obrir les portes de les seues cases als artistes, i que ara viu l’art, i és art.

Podrá visitar-se l’exposició del 18 de maig al 4 de setembre de 2022 al Centre Cultural Quatre Cantons de Vilafamés.